Ne élj együtt az alkohollal!

Szponzorált tartalom

https://felepulok.hu/kapcsolat

https://felepulok.hu/kapcsolat

Az alkoholt sok formában szeretik az emberek. Isszák tömény italokban, sörben, borban, koktélokban. Ezeknek az italoknak sokszor értékes része az íze, és az emberek nem (vagy nem csak) az alkoholt tartalmuk miatt fogyasztják őket. Szoktak italozni baráti társaságokban, ünnepnapokban, hatalmas beszélgetések során. A baj azonban az, hogy könnyű belecsúszni különböző indokokkal az alkoholizmusba. Onnantól, hogy valaki elkezd rendszeresen inni, sajnos már baj van. Lehet különböző indokokkal, kifogásokkal élni, de ezek csak kifogások, félrevezetések. A legjobb, ha őszinték vagyunk magunkkal és bevalljuk, ha kicsúsztak a kezeink közül a dolgok. Legfontosabb, hogy magunknak beismerjük ezt, de az is fontos, hogy a családtagjainkkal, majd pedig a minket kezelőkkel, nekünk segítőkkel őszinték legyünk, ne akarjuk őket becsapni.

Ha meghoztuk a döntést, hogy segítséget kérünk sok lehetőségünk van. Választhatjuk az állami ellátórendszert és a magán szektor különböző képviselőit, többek között a Felépülök Addiktológiai és Családkonzultációs Központot. Mint írják, ők hatásos segítséget tudnak nyújtani az alkoholproblémákkal és az egyéb függőségekkel küzdőknek egyaránt, sőt: a családtagok is bátran fordulhatnak hozzájuk. Tartós változással járó, derűs, egyre inkább gazdagodó életet kínálnak a szakemberek azt alkoholfüggőknek. A kulcs ebben központban talán az, hogy a felépülés során egyszerre vannak jelen szakemberek és alkoholizmusból felépült sorstársak is. Ők azért fontosak, mert segítenek abban, hogy túljussanak a leszokás nehézségein, és biztassák, példájukkal motiválják a változni akarókat.

A 28 napos rehabilitációs program alapját a Minnesota-modell adja, mely egy kipróbált, több mint 7 évtizede alkalmazott segítőmódszer. Mint írják, a náluk kezeltek 70-75 százaléka sikeresen élhet alkohol nélküli életet. Sajnos az alkoholizmus nem gyógyítható, de elérhető teljes tünetmentesség, teljes szermentesség. Az, hogy nem gyógyítható abban nyilvánul meg, hogy akármit csinálnak, egy alkoholista ember nem lesz képes többé kulturált, mértéktartó alkoholfogyasztásra. Ez azonban nem szabad, hogy bárkit is elriasszon, fontos tudni, hogy alkohol nélkül is lehet teljes, boldog életet élni.

A Minnesota-modellt 1949-ben fejlesztették ki az Amerikai Egyesült Államokban, ma pedig az ország rehabilitációs intézményeinek 4/5-e ezt a módszert használja. Eredetileg több hónapos bentlakásos terápiát jelentett, ma több változata létezik. Fontos, hogy 70 százalékban saját élményű információkat adnak át a bent lévőknek, a kezelés maradék harminc százalékában pedig szakemberek segítik a betegeket. Magyarországon 1990-ben jelent meg ez a típusú kezelési mód. A főbb elemei a következők: csoportterápia, előadások, felépülésben résztvevők tanácsadásai, multiprofesszionális személyzet, családi tanácsadás, 12 lépés programja, élettörténetek, napi olvasó csoportok, rekreáció és testi aktivitás, anonim, 12 lépéses önsegítő közösségek csoportjain való részvétel. Az a cél, hogy a függő személy felismerje, hogy mi a problémája, és hogy segítségre van szüksége. Meg kell tanulnia, hogy min muszáj változtatnia ahhoz, hogy tünetmentesen tudjon élni az élete hátralévő részében.

Mik is a Minnesota-modell kezdetekben megfogalmazott alapértékei? Az alkoholizmus egy betegség, és nem csak tünete valamilyen mögöttes problémának. Úgy tekintenek az alkoholizmusra, mint egy önkéntelen fogyatékosságra. Minden esetben tartózkodni kell a beteg megalázásától, korholásától. Az alkoholizmus több fázisú: hat a betegre fizikailkag és mentálisan is.

A program azért lehet eredményes, mert nagy elhatározottságot kíván a 28 napos rehabilitáció, mert szilárd keretrendszer iktatja ki a sóvárgást, mert biztonságos, családias a környezet és mert a hozzátartozók is részt vehetnek képzésen.

A https://felepulok.hu/kapcsolat oldalon lehet a legegyszerűbben érdeklődni. A https://felepulok.hu/kapcsolat weblapon függő személyeknek, és családtagjaikon is tudnak segítséget nyújtani.