Napelem elszámolás 2024: a szaldóelszámolás megszűnik?

Szponzorált tartalom

napelem elszámolás 2024

napelem elszámolás 2024

Az elmúlt években az egyre növekvő energiaárak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy napelemes rendszert telepítenek otthonukra. A napelemek azonban nem csak a magánszemélyek számára jelentenek előnyöket, hanem az ország energiabiztonsága szempontjából is fontosak. Azonban az új év egy új szabályozást hoz a napelemes rendszerek számára: 2024-től megszűnik a szaldóelszámolás, és a bruttó elszámolás jön.

Hogyan működik a szaldó elszámolás?

A szaldóelszámolás a jelenlegi rendszer, amely szerint az áramszolgáltatók az éves egyenleget veszik figyelembe az ügyfelek számláján. A szaldó elszámolása lényegében arról szól, hogy ha egy háztartás nem használja az általa termelt áramot, akkor azt visszatáplálja a nagy központi hálózatba. Az áramszolgáltatók évente egyszer leolvasnak egy kétirányú mérőórát, és ha az előző évben a háztartás több áramot fogyasztott, mint amennyit termelt, akkor ki kell fizetnie a többletfogyasztást. Ha azonban a háztartás több áramot termelt, mint amennyit fogyasztott, akkor az áramszolgáltató köteles fizetni a háztartásnak.

Ez azt jelenti, hogy a szaldóelszámolás rendszere lehetővé teszi, hogy az emberek saját háztartásukban termeljenek áramot, és a megtermelt áramot felhasználják saját fogyasztásukra, vagy visszatáplálják azt a hálózatba, és így csökkentik az áramszámlájukat.

A szaldó elszámolás előnyei

Az egyik legfontosabb előnye a szaldóelszámolásnak, hogy a fogyasztónak nem kell fizetnie a villanyszámlát, ha ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztónak nem kell aggódnia az áramárak változása miatt, mert a villanyórája minden évben nullát fog mutatni.

Hogyan értelmezzük a bruttó elszámolást?

Azonban a szaldóelszámolás rendszere 2023 végén megszűnik, és helyette a bruttó elszámolás jön. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyilatkozata alapján így alakul a napelem elszámolás 2024 után: az új rendszerben a napelemes rendszerek tulajdonosai nem kapnak olyan előnyöket, mint korábban. A bruttó elszámolás szerint az áramszolgáltatók az általuk vásárolt áram árát, és az általuk átvett áram árát külön-külön számolják majd ki. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszerek tulajdonosai nem kapnak semmilyen különleges előnyöket azzal, hogy saját áramot termelnek.

Hogyan tudjuk a lakosság részére előnyössé tenni a bruttó elszámolást?

  • Azok számára, akik még telepíteni szeretnének napelemes rendszert, érdemes azt minél előbb megtenniük.
  • Azok számára, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel, érdemes megfontolniuk, hogy az energiafelhasználásukat hogyan tudják csökkenteni. Például lehetőség van az energiatakarékos háztartási gépek használatára, vagy akár az intelligens otthoni rendszerek telepítésére is.
  • Azok számára, akik önerőből finanszíroznák ingatlanjuk energetikai korszerűsítését, érdemes még 2024 előtt beruházni napelemes rendszerre, hiszen így rájuk még a szaldós elszámolás fog vonatkozni. További lehetőség az előnyös elszámolás biztosítására a szükséges méretnél nagyobb inverter beszerelésével lehet elérni, mint ami alapvetően a napelemes rendszerhez szükséges lenne, így a későbbiekben szerződésmódosítás nélkül bővítheti napelemes rendszerét. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy ezek a megoldások csak ideiglenesek, és a jövőben a napelemes rendszerek tulajdonosai számára nincs garancia arra, hogy bármilyen adókedvezményt vagy egyéb előnyöket kapnak majd.

Tehát napelemes rendszerek tulajdonosainak az új szabályozás miatt fontos, hogy megfontolják, hogy hogyan tudják csökkenteni az energiafelhasználásukat, és milyen módon tudják az elszámolást előnyössé tenni. Érdemes minél előbb megfontolni a napelemes rendszer telepítését, mert így még lehetőség van a szaldós elszámolásra. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a napelem elszámolás 2024-es szabályainak értelmében a napelemes rendszerek tulajdonosai nem kapnak olyan előnyöket, mint korábban, így érdemes alaposan megfontolni a beruházást.