Hogyan működik a retinol és az ashwagandha?

Szponzorált tartalom

retinol

retinol

Retinol szérum C, E, F vitaminokkal

Az utóbbi években a retinol a kozmetikumok egyik legnépszerűbb hatóanyagává vált. De tudja-e pontosan, mit jelent a neve, hogyan működik a retinol, és hogyan javítja a bőr állapotát?

A retinol a retinoidok vény nélkül kapható biztonságos változata, és A-vitaminból származik. A retinol koncentrációja rendkívül fontos, különösen, ha még nem használtál retinolt. A legjobb 0,05-1%-os koncentrációval kezdeni. A 2-3%-os koncentráció erősnek számít, és csak tapasztalt felhasználóknak ajánlott, miután tesztelték bőrük reakcióját a retinolra.

Retinolunk koncentrációja 1%. Emiatt a tapasztalatlan felhasználók és az érzékeny bőrűek számára is alkalmas.

Hogyan működik a retinol pontosan?

A retinol növeli a bőrsejtek termelődését. Segít a pórusok mélytisztításában is.

Ezenkívül a retinol hámlasztja a bőrt és növeli a kollagéntermelést. Ezt a retinolt alkotó kis molekulák révén teszi – ezek mélyen a bőr külső rétege (epidermisz) alá, a bőr középső rétegébe (dermisz) hatolnak. Amint a retinol eléri a bőr középső rétegét, segít semlegesíteni a szabad gyököket. Ez segít növelni az elasztin- és kollagéntermelést, ami csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését, és frissebb, teltebb megjelenést kölcsönöz a bőrnek.

A retinol előnyei

Segít a pattanásoknál

Az akne gyakori bőrbetegség. Amikor a pórusok eltömődnek az elhalt hámsejtekkel és/vagy olajjal, mitesszerek és fehér mitesszerek, valamint más típusú pattanások jelenhetnek meg. A retinol segít tisztán tartani a pórusokat azáltal, hogy csökkenti a bőrsejtek felhalmozódását. Ezen túlmenően megakadályozhatja a bőr gyulladását.

Mivel a retinol segíti a bőrfalak újjáépítését, a retinol gyorsabban gyógyítja az aknés hegeket. Rendszeres használatával hatékonyan világosítja a mélyebb hegeket is, és a bőr általános megjelenését szebbé és egységesebbé teszi.

Érdemes megemlíteni, hogy a kezelés első néhány hónapjában még mindig megjelenhetnek foltok – sőt, az is előfordulhat, hogy a bőr rosszabbul néz ki (ezt néha retinolos tisztulásnak nevezik).

Általánosságban elmondható, hogy a retinol heti 2-3 alkalommal történő rendszeres használat mellett 8-12 hét után ér el optimális eredményt.

Csökkenti a ráncokat

A bőrsejtek természetes módon megújulnak, és új sejteket fednek fel alatta. Ez azonban az életkor előrehaladtával egyre ritkábban történik meg, ami a finom vonalak és ráncok megjelenéséhez vezethet.

A retinol segít felgyorsítani ezt a folyamatot, ami tisztább, simább bőrt eredményez. Ezáltal mélyebbre hatol a bőrbe, és elősegíti a kollagén termelését, amely jobban felelős a bőr minőségének javításáért.

Egy 2019-es tanulmány szerint egy retinolt tartalmazó termék használata jelentősen csökkentette a ráncok megjelenését a résztvevőknél mindössze nyolc hét használat után.

Az Ashwaganha vagy Vitania snodar egy egészségügyi előnyökkel rendelkező növény. Elsősorban a gyökeret használják fel ezekre a célokra, de a gyümölcsöket és a leveleket is fogyasztják. A részletes ashwagandha superfood profilban megtalálod:

pontosan hogyan javíthatja az ashwagandha az Ön egészségét és fittségét,

az ashwagandha hatása a fogyásra, a szépségre és a vitalitásra,

mi az ashwagandha táplálkozási profilja,

mik a mellékhatások és kiknek nem szabad szedni az ashwagandhát.

Az Ashwagandha egy évelő, örökzöld, fás szárú gyógynövény vagy kisebb cserje, amely 50-200 cm magasra nő.

Különösen a gyökere és a gyümölcse számos egészségügyi probléma esetén széles körben felhasználható.

Az ayurvédikus, indiai gyógyászatban az ashwagandhát “indiai ginzeng”-nek nevezik. Az Ashwagandha olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek megnyugtatják az agyat, serkentik az immunrendszert, csökkentik a duzzanatot, a gyulladást és a vérnyomást.

Az Ashwagandha csökkenti a stresszt és a szorongást

Az Ashwagandha az adaptogének közé tartozik, amelyek olyan növények, amelyek segítenek a testnek és az elmének jobban elviselni a stresszt. Az ismert pszichológiai stressz mellett a stressztényezők közé tartozik a fizikai és kémiai stressz, például a megfázás, a betegségnek való kitettség, a súlyos fizikai és szellemi megterhelés, a szennyezett környezetnek való kitettség, a túlzottan poros vagy zajos környezetben való tartózkodás és így tovább. Minden, ami megterheli a testet és az elmét, stressztényezőnek tekinthető. Az adaptogének segítenek az embereknek megbirkózni a stressztényezőkkel, jobban elviselni azokat, és kevésbé befolyásolják őket.

Az Ashwagandha csökkenti a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese aktivitását, amelyek hormonok felszabadításával reagálnak a stressztényezőkre. Az Ashwagandha így segít fenntartani a hormonális egyensúlyt és elnyomja a nem kívánt stresszhormonok termelődését. Ennek eredményeképpen csökkenti a stressz és a szorongás érzését.

Ashwagandha a sportteljesítmény javítására

Az ashwagandhát tartalmazó kiegészítők nagyon alkalmasak a sportolók számára, mivel elősegítik a sportteljesítményt. Egy nőkön és férfiakon végzett vizsgálat szerint a napi 120-1250 mg-os dózis segített növelni az általános teljesítményt, az erőt és maximalizálni az oxigénfelhasználást a fizikai terhelés során. A szervezet megfelelő oxigénellátása fontos az általános egészség szempontjából, és csökkenti a korai halálozás és a szívbetegségek kockázatát.

A vizsgált férfiak napi 600 mg ashwagandha szedésével jelentősen növelni tudták az izomtömeget és az erőt.